четвртак, 11. јун 2015.

ПРОЈЕКАТ РАСТКО


Пројекат Растко (Електронска библиотека српске културе) јесте назив за издавачки, културни и образовни пројекат посвећен српској култури и уметности. Овај пројекат име је добио по Растку Немањићу. Најпознатији сегмент овог сајта јесте дигитална библиотека. 


У наставку приказа највише пажње посветићемо књижевним текстовима на овом сајту. Садржаји из књижевности разврстани су у четири велике скупине:
1)      Усмена књижевност;
2)      Литургичка књижевност;
3)      Уметничка књижевност;
4)      Наука о књижевности.
Стране Усмена књижевност и Литургичка књижевност веома су богате самим књижевним делима која понајбоље репрезентују те видове књижевног стваралаштва. Но, изузев тога, на овим странама могу се пронаћи и бројни текстови који се баве проучавањем ових области књижевног стварања:  За и против Вука Меше Селимовића; О лику Филипа Вишњића и других гуслара Вукова времена, О српском народном песништву Војислава М. Јовановића; чланци Дејана Ајдачића („О мотиву бекства са бацањем магичних предмета у народним бајкама“, „О клетви у усменој књижевности“ и „Прилог проучавању благослова у усменој књижевности“), чланак Радмиле Маринковић „Средњовековна књижевност“ и др. За ученике ови чланци и студије могу бити нарочито драгоцени јер се могу подробније упознати с делима удаљених и њима мање познатих епоха.


Готово је идентична ситуација и на осталим странама (Уметничка књижевност и Наука о књижевности). У оквиру стране Уметничка књижевност поједини аутори, попут Милорада Павића, Миодрага Павловића и Растка Петровића, имају електронске библиотеке, којима се налази главнина њихових дела. Поред ове четири велике скупине књижевних дела, могуће је приступити и савременим драмама и српској фантастици.


Ученицима основних и средњих школа посебно може бити од користи и пречица до Кратке историје српске књижевности Јована Деретића, која представља сажету варијанту познате Историје српске књижевности овог аутора.
Како би се упознали са актуелним дешавањима на сајту и новинама у раду сајта, корисници могу приступити картици Новости. На страни Новости уредно су изнесене све актуелности на сајту, а убележени су и датуми тих промена те ова страна у великој мери подсећа на својеврстан блог (web-дневник).
На сајту се налазе текстови на оба писма – ћирилици и латиници. Значајан квалитет сајта јесте и прилично добра прегледност, као и чињеница да су садржаји сортирани у зависности од свог садржаја те одлично извршено сортирање саджаја умногоме олакшава претрагу корисницима. Књижевни садржаји изузетно су веродостојни, а важно је истаћи и могућност да се текстови, чак и одређени делови текста, преузимају са сајта. Сајт је врло погодан за коришћење из разлога што се на њему не налазе искључиво књижевни садржаји већ и садржаји из других наука и уметности. С обзиром на чињеницу да је књижевност изузетно комплексна за разумевање и нужно изискује поседовање бројних сазнања, ова особеност сајта јесте од немерљиве важности ученицима и свим љубитељима књижевности. 

Линк ка сајту: http://www.rastko.rs/ 



Нема коментара:

Постави коментар